Teleurstellend, definitief geen subsidie voor GldH2

Een zwarte dag voor GldH2. Vandaag is bij Alex Advocaten in Wijchen het besluit op bezwaar binnengekomen inzake de subsidie. Vanuit de subsidiepot van REACT-EU komt definitief geen geld voor de waterstoffabriek in Zutphen. De bezwaarschriftencommissie heeft het door GldH2 ingediende bezwaar op het afwijzen van de subsidie ongegrond verklaard. De initiatiefnemers van de waterstoffabriek in Zutphen hebben onvoldoende aangetoond dat er een markt is voor groene waterstof en dat de financiële basis voor de fabriek onvoldoende is onderbouwd.  

Het komt er op neer dat de bezwaarschriftencommissie er van uitgaat dat de deskundigencommissie de aanvraag deskundig heeft beoordeeld. De aanvraag heeft in totaal onvoldoende punten gekregen om te kunnen worden geaccepteerd. Ook speelt nog mee dat volgens de bezwaarschriftencommissie er op een aantal vragen te vage antwoorden zijn gegeven. Ook is een deel van de informatie te laat is ingediend.

De teleurstelling bij initiatiefnemers Wiebe Boer, Paul Bombeld en Jan Fikken is groot. De afgelopen jaren is ongelofelijk veel tijd in dit project gestopt. “En als we iedere vraag met 100% zekerheid kunnen beantwoorden hebben we geen subsidie nodig", zeggen de initiatiefnemers. "In onze ogen is subsidie nodig om innovatieve en daarmee onzekere projecten een kans te geven.” Er wordt nu gekeken hoe de waterstoffabriek er zonder subsidie toch kan komen.

GLDH2 2022 | Website door Buro Zutphen