Hoe werkt de waterstoffabriek in Zutphen eigenlijk?

Als initiatiefnemers van Gldh2 kregen we de afgelopen weken veel vragen over de ontwerptekening van de waterstoffabriek. Hoe werkt zo'n fabriek nu eigenlijk en wat gebeurt er in de verschillende gebouwen? Daarom hebben we het ontwerp voorzien van nummers.
Bij nummer 1 zien we twee elektrolysers, ingebouwd in zeecontainers van 40ft. We kiezen 2 x 1 en niet 1 x 2 containers, zodat de fabriek bij een storing in de elektrolyser (op halve kracht) door kan draaien. Op het dak staat de koeling. In de containers wordt gedemineraliseerd water met groene stroom gesplitst in zuurstof en waterstof. Bij 2 zien we het transformatorstation waar de stroom binnenkomt. In de verticale cilinders bij 3 wordt waterstof in gasvorm opgeslagen onder lage druk. De compressoren bij 4 zorgen ervoor dat waterstof onder hoge druk kan worden geperst in de tankauto's die komen te staan op de vulstations. Deze tankauto's brengen waterstof naar afnemers. Aurubis in Zutphen is momenteel ook al een afnemers van waterstof dat wordt aangevoerd per tankauto en wordt opgeslagen in voorraadtanks achter de fabriek. Tenslotte is nummer 6 het kantoortje en het toilet.
Een deel van de waterstof wordt niet per as vervoerd, maar gaat via een ondergroendse leiding direct naar metaalfabriek Aurubis.
Meer vragen? Stel ze op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
GLDH2 2022 | Website door Buro Zutphen