Exacte lokatie waterstoffabriek bekend, GldH2 informeert de buren

Na diverse publicaties in lokale- en regionale media heeft het bestuur van GldH2 besloten bedrijven en omwonenden ook nog eens via een brief te informeren over de plannen voor een waterstoffabriek in Zutphen. De fabriek komt te staan op het terrein van metaalverwerker Aurubis aan de Oostzeestraat, precies tussen het fabriekscomplex en het Twentekanaal.  

Het doel is om op jaarbasis ruim 300 ton waterstof op te wekken via elektrolyse met groene stroom. De in Zutphen geproduceerde waterstof is bestemd voor het productieproces van bedrijven op industrieterrein De Mars, maar kan ook worden gebruikt voor het openbaar vervoer, voor machines in de wegenbouw en voor de verwarming van woningen in de monumentale binnenstad van Zutphen. Met waterstof beperken de eindgebruikers de CO2- en stikstof-uitstoot.

Op de afbeelding staat een luchtfoto van het Aurubis-terrein met daarin de locatie voor waterstofproductie en opslag. Op de inzet een 3D-animatie van de beoogde installatie. Rechts op het groene vlak de 2 elektrolysers waarmee waterstof wordt geproduceerd, de 3 kolommen zijn opslagsilo’s met een doorsnede van 3 meter en 18 meter hoog. Daarvoor 3 laadplekken voor transport per vrachtauto en met het zwarte dak een klein kantoortje.

Bij de provincie Gelderland wordt een vergunning gevraagd voor de bouw. De plannen passen binnen het geldende bestemmingsplan voor deze locatie.

Heeft u vragen? Schroom niet om die te stellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

GLDH2 2022 | Website door Buro Zutphen