Monumentale woningen in Lochem als proef op waterstofgas
Een unieke proef in Lochem. Daar worden volgend jaar vijftien monumentale panden aangesloten op waterstofgas. Dit CO2-vrije gas wordt de vervanger van aardgas. Voorlopig gaat het om een proefproject dat enkele jaren gaat duren.
Het experiment met waterstof in monumenten is een initiatief van netbeheerder Alliander en de plaatselijke energiecoöperatie Lochem Energie. Pandbezitters is gevraagd hun woningen eerst optimaal te isoleren, maar dat geeft een flink aantal beperkingen met oude woningen. Vanwege de monumentale status mogen ze nauwelijks worden verbouwd, zonnepanelen op de daken zijn niet toegestaan.
Deze maand heeft het college van B&W in Lochem ingestemd met het plaatsen van een ontvangststation voor waterstofgas op het bedrijventerrein Stijgoord. Vandaar zal de waterstofleiding het riviertje de Berkel passeren richting de panden in de wijk Berkeloord.
Op meerdere locaties in Nederland is of wordt getest met het verwarmen van woningen op waterstof. In Uithoorn is in december een test met vijftig jaar oude woningen succesvol verlopen. Met bijna 100 jaar oude woningen is nog geen ervaring opgedaan. De proef in Lochem zal dat moeten uitwijzen.