Arriva in Doetinchem koopt tien waterstofbussen bij busfabrikant Solaris

Openbaarvervoersbedrijf Arriva Nederland heeft tien bussen de rijden op waterstof gekocht bij Solaris. De bussen van het type Urbino12 gaan rijden vanuit Doetinchem binnen het streekvervoer in de Gelderse Achterhoek en de Cleantech Regio Zutphen/Apeldoorn. Eind 2021 worden de voertuigen officieel in gebruik genomen.

In december maakte het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland bekend dat ze meedoet aan het Europese programma JIVE1, waarin het stimuleren van emissieloos openbaar vervoer centraal staat. Europa en de provincie investeren de komende vier jaar 6,4 miljoen in het project. Dat geld gaat deels naar de hogere aanschafkosten en deels naar de duurdere brandstof.
De tien waterstofbussen gaan dieselbussen vervangen en gezamenlijk meer dan 1 miljoen kilometer per jaar rijden. Dat is meer dan het dubbele aantal kilometers dat JIVE voorschrijft. Daarmee wordt met Europese en Gelderse subsidie een impuls gegeven aan de vergroening van de mobiliteit, de productie van groene waterstof en de realisatie van de waterstofinfrastructuur.
GLDH2 2022 | Website door Buro Zutphen