Westfalen Gassen Nederland neemt ontwikkelingsplannen voor waterstofproductie in Zutphen over

De plannen voor een waterstofproductielokatie in Zutphen zijn overgenomen door Westfalen Waterstof Zutphen B.V., een volle dochter van Westfalen Gassen Nederland B.V. in Deventer. De verkopende partij, waterstofcoöperatie GldH2 U.A. verwacht dat met de verkoop de fabriek sneller gebouwd gaat worden. Westfalen is een gerenommeerd internationaal bedrijf, gespecialiseerd in industriële gassen, koudemiddelen en propaan. Metaalverwerker KME in Zutphen participeert voor een beperkt deel in deze plannen.

De plannen voor de oprichting van een productiefaciliteit voor groene waterstof zijn  vier jaar geleden gestart met de oprichting van de Zutphense waterstofcoöperatie GldH2 met de bestuursleden Wiebe Boer, Jan Fikken, Paul Bombeld en wijlen Ben de Vries. De initiatiefnemers zijn er nog steeds van overtuigd dat waterstof een belangrijke rol gaat vervullen binnen de energietransitie. Waterstof wordt wereldwijd gezien als een belangrijk onderdeel van de energietransitie.  Ook zal waterstof in de toekomst worden ingezet als energiedrager voor voertuigen, woningverwarming en in productieprocessen. Participant KME, op wiens bedrijfslocatie de fabriek wordt gevestigd, wordt een van de afnemers van waterstof. KME zal hiermee de grijze waterstof afname vervangen voor de aldaar geproduceerde groene waterstof.

Jan Fikken, actief binnen GldH2 en Zutphen Energie verwacht dat de toekomstige waterstofproductielokatie een belangrijke rol gaat vervullen bij de lokale energievoorziening.

Voor Westfalen is de overname van de plannen van GldH2 een belangrijke stap richting een van de eerste plekken waar groene waterstof in Nederland geproduceerd gaat worden. Het bedrijf neemt van GldH2 de reeds bestaande vergunning voor de bouw van de waterstoffabriek over, een langdurige erfpacht van een stuk grond van KME dat ligt tussen de bestaande metaalfabriek en het Twentekanaal en een reeds gereserveerde stroomaansluiting van Liander. Deze drie onderdelen zijn onherroepelijk verbonden met de locatie in Zutphen en essentieel om de waterstoffabriek te kunnen bouwen. Momenteel worden de waterstofproductieplannen door Westfalen verder ontwikkeld.

GldH2 is in september 2019 opgericht om de waterstofontwikkelingen in en rond Zutphen te stimuleren. Het initiatief is financieel ondersteund door de ontwikkelingsmaatschappij van de provincies Gelderland en Overijssel OostNL en de Regio Stedendriehoek, de voormalige Cleantech Regio. De initiatiefnemers moesten in 2022 van de bouw van de fabriek afzien nadat een Europese subsidieaanvraag voor 5 miljoen euro werd afgewezen. Vervolgens zijn de gesprekken met verschillende overnamekandidaten opgestart waar Westfalen als beste kandidaat uit de bus kwam.

Afbeelding: De toekomstige productielokatie voor groene waterstof komt te liggen op het bedrijfsterrein van metaalproducent KME op industrieterrein De Mars aan het Twentekanaal bij Zutphen 

GLDH2 2022 | Website door Buro Zutphen